SEZONA 1, Epizoda 7

Odprla sem svoje podjetje, kaj pa sedaj?

Apr 13, 2021

Mateja je zaradi pandemije izgubila službo v podjetju, kjer je kot strokovnjakinja za marketing izpeljala številne uspešne projekte.

Zaradi slabih izkušenj pri iskanju nove zaposlitve, se je odločila, da svoje znanje vnovči drugače, z delom zase.

A, kako?

Če ste v podobni situaciji, se vprašajte:

Kaj je zares tisto, kar vas veseli? Ob čem bi pozabili, da je delo zares delo? Se spomnite kakšnega projekta iz preteklosti, kjer ste že počutili podobno?

Če bi povsem odvrgli omejitve in se prepustili vašim največjim sanjam, kdo bi bila vaša idealna stranka?  Zakaj verjamete, da je to mogoče le v sanjah?

Kako validirate svoje pretekle dosežke? Kakšna so vaša omejujoča prepričanja glede tega, kaj ste zares naredili dobro in kaj v resnici nima zares verodostojne vrednosti? Kako bi svoje možnosti odprli, če bi ta prepričanja spremenili?

Kako močno vas omejujejo vaše pretekle delovne izkušnje? Kaj bi se spremenilo, če bi si priznali, da lahko uspešno vodite tudi povsem drugačne projekte, kot ste jih bili vajeni v preteklosti?

Kateri je prvi korak, ki ga lahko naredite, da že takoj začnete ustvarjati možnosti za prodajo? Kako bi se ob tem lahko tudi zabavali in gradili temelj za vaš “sanjski” posel.

 

 

O tej epizodi

 

Čeprav ima Mateja za sabo cel kup zares uspešnih projektov, pa jo preganjajo močni dvomi vase. Izguba službe, v kateri je bila zelo uspešna, ji je še dodatno zamajala tla pod nogami, kljub temu pa je začutila, da si ne želi sprejeti nove zaposlitve, v kateri njene dolgoletne izkušnje ne bi bile dovolj izkoriščene in cenjene. Po nekaj razgovorih za službo, ki so ji pustili grenak priokus, je zbrala pogum in se odločila, da neha iskati, pač pa svoje dragoceno znanje vnovči sama zase. Čeprav še ni imela povsem izdelane poslovne ideje, je odprla svoj s.p., da bi razbistrila svoje misli, pa je izkoristila priložnost za posvetovanje z nama.

Anita je pri Mateji zaznala močno energijo skrhane notranje moči in je s čistilnimi izreki skušala novopečeno podjetnico razbremeniti barier, ki so jo omejevale v razmišljanju. Skozi pogovor so se odprle številne dileme, ki pa so po večini imele en in isti imenovalec – kako naj Mateja prepozna svojo pravo vrednost in se odpre brezmejnim možnostim? Podjetnica je svojo poslovno idejo skoraj v celoti vezala na pretekle izkušnje  – z znanjem iz marketinga in referencami iz preteklosti bi skušala naključna podjetja prepričati, da ji v upravljanje predajo svoje zapostavljene ali nove blagovne znamke. Ko je pripovedovala o tej ideji, v glasu ni bilo zaznati pretiranega navdušenja, precej zadržana pa je bila tudi pri odgovoru, kako bo podjetja prepričala, da se odločijo prav za njeno pomoč.

Špelina radovednost je odprla novo zgodbo, v kateri je Mateja skoraj po naključju razkrila, da je sicer v preteklosti že realizirala tudi nadvse uspešen marketinški projekt za njen osebni izdelek, ki pa mu je pripela pridevnik “umetniški”. Čeprav sta s prijateljico v uporabo izdelka prepričali astronavte in ga je v svoj asortima vključila trgovina v New Yorku, Mateja na ta podvig ni bila zares ponosna, še več, o njem je govorila s skoraj sramežljivo zadržanostjo. A vseeno z žarom v glasu …

Anita je s kliringi spuščala bariere in Špela je izzivala z vprašanji, ki so Matejo prepričali, da je končno v veliko bolj sproščenem in navdušenem tonu opredelila svojo idealno stranko. Tako je bil narejen ogromen korak. Za nameček pa je Špela prepoznala, da bi prav opis uspešnega privatnega projekta, s katerim je njegova kreatorka dosegla vesolje, lahko pomenil nadvse navdušujoč prvi vtis (in inspiracijo) za definirano idealno stranko.

Mateja je z novo motivacijo začela razmišljati, kako lahko v čim krajšem času iz svojih izkušenj v projektu pripravi knjižico ali video, ki ga bo s pomočjo spletnih omrežij predstavila potencialni ciljni publiki in na ta način začela graditi mailing bazo svojih idealnih strank. Ko bo prvi korak narejen in bo Mateja skozi e-sporočila predstavila še več sebe in svojih projektov, se ji bodo začele odpirati številne možnosti in čisto verjetno jo bodo k sodelovanju poklicale tudi prav take ekipe, o katerih sanja v svojih sedaj še sramežljivih sanjah.