SEZONA 1, Epizoda 10

Kako poiskati samozavest, da iz popoldanskega s.p.-ja odločno stopiš v lasten posel?

Jun 16, 2021

Tanja in miha sta zakonca, ki poleg redne službe skušata voditi še biznis “ob strani”. Tanja v mihovem znanju informatike prepoznava velik potencial in si želi, da bi se opogumil ter se v celoti posvetil izgradnji lastnega posla.

A kako zbrati dovolj samozavesti in začeti “zares”?

Če ste v podobni situaciji, se vprašajte:

Kaj je glavni razlog, da razmišljate o tem, da bi postali sam svoj šef in se podali v vode samostojnega podjetništva? Kako močna je ta želja?

Koliko energije in časa ste ZARES pripravljeni vlagati v izgradnjo čisto zaresnega posla? Na kakšno mesto na prioritetni lestvici postavljate to vašo namero?

Kateri strahovi vas preganjajo, ko pomislite, da bi pustili redno službo in začeli graditi svoj biznis? V kakšnem odnosu ste s temi strahovi – jih zanikate ali se jih zavedate in se znate z njimi soočati?

Kako jasna je vaša strategija posla o katerem razmišljate?

Lahko brez težav definirate vašo edinstveno storitev ali izdelke, ki bo pomagal ljudem ali podjetjem k boljši kakovosti življenja ali poslovanja?

Veste, kdo je vaša idealna stranka?

Kateri je najlažji način, da začnete graditi svojo prepoznavo? Kako lahko kar najhitreje trgu začnete sporočati vrednost vašega izdelka ali storitev in krepiti potrebo po tem, kar ponujate?

Kdaj boste zares pričeli?

 

O tej epizodi

 

Tanja in Miha sta zakonca, ki poleg redne službe že nekaj časa razmišljata tudi o dodatnem zaslužku. V svoji podjetnosti sta vsak po svoje že imela odprt popoldanski s.p. in sem ter tja tako uspela vnovčiti svoje znanje. Pandemija je Tanjo prisilila, da je svoj s.p. zaprla, Mihu pa so se nakazale nove priložnosti, ki so povezane s specializiranim znanjem informatike, ki ga pridobiva tudi v svoji redni službi. Tanja v svojem možu prepoznava močen potencial, razume, da je njegovo znanje unikatno in ve, da bi lahko, če se odloči, z njim iztržil tudi veliko več, kot le v svoji redni službi, kjer preživlja tudi ogromno (preveč) časa. Mihu je pripravljena pomagati pri administrativnih in marketinških delih, čuti tudi, da je v tem sama zelo močna. Ko se zakonca pogovarjata o taki potencialni podjetniški poti, čutita, da je to prava smer, a se kaj dlje kot od pogovorov ne premakneta dalje. To je Tanjo spodbudilo, da se je prijavila za gostjo podkasta, želela pa si je predvsem več jasnosti in samozavesti, da stopita bolj odločno naprej.

Že v samem začetku pogovora je bilo zaznati, da imata zakonca močno željo, a je vse okoli nje precej v “megli”. Kar nekaj časa smo potrebovali že, da sta se opredelila glede tega, kdo od njiju naj bi stopil na samostojno podjetniško pot in zakaj si to želi(ta). Bolj kot Mihovo odločnost je bilo čutiti Tanjino željo, njeno sicer srčno, a malce “vsiljeno” spodbudo. Špela je skušala iz njiju izvleči malce več jasnosti, vsaj osnovno strategijo pridobivanja prvih strank, a pri vsakem vprašanju se je le stopnjevala napetost in kljub temu, da sta zakonca imela nekaj idej, ob nobeni ni bilo prepoznati sproščenosti, zaupanja in prave odločnosti.

Coachinji sva hitro začutili, kaj je glavni krivec za vrtenje na mestu – Mihovo pomanjkanje samozavesti in bežanje pred strahovi, ki mu prigovarjajo, da ima vztrajanje v redni službi več prednosti, kot če se posveti svojemu notranjemu klicu in grajenje posla postavi na prvo mesto svoje prioritetne lestvice. Tako med zakoncema poteka tihi “boj” in čeprav imata oba načeloma isti pogled, je Miha vedno bolj v stiski, saj se pojavlja še en “grande” strah – da bo razočaral Tanjo. V taki energiji je vsak napredek praktično nemogoč, zato je niti prevzela v roke Anita in z energijskimi kliringi začela sproščati Mihov “krč” samozavesti. Prepoznala sta, da se je Mihu zaupanje vase zamajalo že v otroštvu, od takrat pa na svojih ramenih nosi neodločnost glede svojih sposobnosti in se bori s skritim strahom pred porazom. Tako je na primer tudi, namesto, da bi z besedami jasno povedal, kakšne rezultate lahko omogoči svojim potencialnim strankam, pred konkretno opredelitvijo slednjih bežal z detajlnim opisom informacijskih postopkov, ki jih namerava izvesti.

S coachingom in energijskimi tehnikami se je v Mihu začela prižigati nova iskrica, njegov obraz se je začel sproščati in slika o rezultatih se je začela krepiti. Spremenjeno energijo je začutila tudi Tanja in zaznati je bilo ljubezen, ki ju povezuje. V meglo nejasnosti so začeli svetiti žarki vizije in Miha je odločno povedal, da si bo postavil nove prioritete. Špela je svetovala, naj si najprej vzameta čas za konkreten pogovor o možnih strategijah in določita prve korake. Ob tem naj bosta odprta tudi do svojih strahov, namesto, da bi jih odganjala, pa naj se o njih pogovarjata in jih začneta sprejemati kot del življenja in ne svojega sovražnika. Ko gradimo svoj posel, se vedno in vselej soočimo s tisoči strahovi, vsak od nas začuti nezaupanje vase in neizogiben pa je tudi dvom, ali se splača nadaljevati. A ko si izberemo to pot, si v resnici izberemo eksponentno priložnost za osebno rast. Soočanje s strahovi nas vodi v spoznavanje samega sebe, nova zavedanja pa nam omogočajo, da se odločamo bolj v skladu s svojim srcem, usklajeno s tem, kar čutimo, da je naš izvorni potencial in naše poslanstvo. Ko sledimo temu, pa na svetu puščamo pomemben pečat in smo najboljši vzor svojim otrokom.

Prav to sta Miha in Tanja začutila po dobri uri coachinga z nama in če jima bo uspelo obdržati to zavedanje, sva prepričani, da bosta tudi veliko bolj samozavestno in z jasno vizijo stopila v grajenje svojega posla. Strahovi se bodo še pojavljali, a sedaj tudi vesta, da obstaja pomoč, s katerimi jih lahko rešujete hitreje, bolj proaktivno in na zabaven način. Želiva jima vso srečo!