SEZONA 1, Epizoda 11

Se lahko skupaj z rojstvom dojenčka ponovno rodi tudi moja strast do grajenja lastnega biznisa?

Jun 29, 2021

V Suzani se je v zadnjem mesecu pred rojstvom prvega otroka začelo zbujati vprašanje, kako bo po porodniškem dopustu nadaljevala svojo kariero. Nekoč je že uspešno gradila svoj biznis s poučevanjem joge, a je, tako kot pogosto že mnogokrat prej, obupala tik preden bi posel lahko zares zacvetel.

V letu, ki je pred njo, prepoznava priložnost, da se vrne k izgrajenim temeljem in končno unovči svoje edinstveno znanje joge ter z njim pomaga k boljši kakovosti življenja čim širšemu krogu ljudi.

A kaj, ko pa imajo v njeni glavi izgovori pravi žur …

Če ste v podobni situaciji, se vprašajte:

Kaj zares pomeni, ko si rečete, da nikoli stvari ne pripeljete do konca? Kaj sploh je konec in kako jasno imate definirane cilje, ki jih želite doseči?

Ko razmišljate o zaslužku, ali ste dovolj jasni, kakšen znesek želite mesečno dosegati? Imate jasno definirano, koliko vam manjka do želenega zneska in si vzamete čas za izdelavo strategije za pokritje tega primanjkljaja?

Zakaj je tako pomembno, da bi zaslužili “veliko”? Kaj zares bi vam to prineslo? Kakšne občutke bi vam to omogočilo? Je res glavni izvor vašega hrepenenja po drugačni karierni poti denar ali si morda v resnici zares želite, da bi sledili vašemu srcu, skrbeli za svoj razvoj in na svetu puščali pomemben pečat?

Kako bi izgledala vaša idealna karierna pot? Na kakšen način bi najraje in najbolj inspirirano služili denar? Verjamete, da je mogoče, da si ustvarite povsem svoj, edinstven in zabaven način služenja denarja? Če ne, kaj vas pri tem zaustavlja?

Kako lahko vaše znanje in vaše izkušnje pomagajo nekomu drugemu? Kakšno vrednost ima takšna pomoč? Če bi se osvobodili omejujočih prepričanj o tem, da je na trgu preveč vam podobnih ponudnikov, koliko več priložnosti bi ponudili vašemu uspehu?

Kako bi lahko vašo trenutno izzivalno izkušnjo, pri kateri si pomagate s svojim dragocenim znanjem, izkoristili tudi za pomoč drugim? Je morda prav to priložnost, da ponovno stopite na trg in vzpostavite komunikacijo z vašo ciljno publiko?

 

O tej epizodi

 

Suzana v zadnjem mesecu nosečnosti, ko se pripravlja na rojstvo otroka, čuti, da se odpira tudi na drugem področju.  V življenju je pogosto obupala tik pred koncem in na naju coachinji se je obrnila predvsem zato, da bi ji pomagali razvozlati vozel večnega pobega pred uspehom. Ko je Špela iz nje skušala izbezat, kaj zares pomeni, da nikoli ne pride do konca, je izpostavila, da je nekoč gradila svoj posel poučevanja joge, a je obupala še preden bi lahko zares začela žeti prave uspehe. Podobno je tudi z zaslužkom – rada bi zaslužila veliko, a nikakor ne pride do tja. Slednje je povedala z rahlim zadržkom, kot bi jo bilo malce sram, da si želi biti premožna. Kako pogosta čustva, mar ne? Ob pogovoru o tem, kaj je sploh “zaslužiti veliko” in kaj bi ji to omogočilo, se je razkrilo, da bolj, kot 10.000 EUR mesečno Suzana želi, da ji pri služenju denarja ne bi bilo dolgčas, da bi lahko z drugimi delila svoje darove in tako gradila osebno zadovoljstvo, ker na svetu pušča pomemben pečat.

Suzana se dobro zaveda, da je poučevanje joge tisto, ob čemer se počuti živo, izpopolnjeno in zabavno, a iz svojih izkušenj tudi dobro ve, da je grajenje lastnega posla pogosto stresno, polno izzivov in spoznanj, da ne moremo biti vedno popolni. Prav zato, ker je bilo breme preveliko, je pred leti nad grajenjem lastnega posla obupala in se zaposlila v redni službi. V tej vlogi ji ni hudega, a čuti, da ji nekaj manjka in sedaj, ko prihaja enoletni odmor od osemurnega delovnika, prepoznava priložnost, da se povrne k svoji strasti ter začne bolj slediti svojemu srcu. Ob tem pa seveda tudi dobro služiti … Zaznala je, da se ji ob takem razmišljanju pojavlja cel kup izgovorov – od tega, da jogo poučuje že tisoč in en konkurent, do tega, da je prikazovanje na družbenih medijih v namen promocije hudo naporno in na trenutke tudi zelo neprijetno. Si res želi ukvarjati s tem, ali je bolje, da se le povsem posveti svojemu kmalu rojenemu otročku?

Anita je zaznavala cel kup omejujočih prepričanj in zastale energije, s čistilnimi kliringi pa je skušala Suzani odpirati širši pogled, neobremenjenost in dopuščanje neskončnih možnosti. Kmalu je pogovor nanesel na priložnost, ki bi jo bodoča mlada mamica lahko izkoristila za izgradnjo spletnega tečaja. Slednji so odličen vir pasivnega prihodka in nam omogočajo, da z enkratnim časovnim vložkom dosežemo potencialne kupce še vrsto let v prihodnosti.

Ker se Suzana sama sooča z rizično nosečnostjo, namesto napornih joga pozicij redno izvaja intenzivne dihalne vaje, ki ji bodo pomagale, da bo med porodom imela več kontrole in bo svoje telo aktivno podpirala pri iztisu otročka. Ker se z jogo, katere ključen del so tudi dihalne vaje, ukvarja že vrsto let, točno ve, kaj dela in tako v resnici na strokoven način svoje telo pripravlja na najboljši možen porod. Koliko bodočih mamic bi si želelo, da bi imelo tako znanje, kot ga ima Suzana?

Ob ideji, da bi Suzana svojo izkušnjo v kontekstu spletnega tečaja ali vsaj brezplačne informacije za svoje potencialne stranke beležila na spletnem mediju, je Anita v najini gostji zaznala kar nekaj zadržkov. Najmočnejše izgovore si je izmišljevala Suzanina potreba po popolnosti, zato je Anita poskrbela za energijsko odpiranje nasproti nepopolnostim in Suzana je začutila, da bi se ob dokumentiranju svoje izkušnje lahko tudi zabavala. In prav to je bilo tisto, h čemer jo je želela pozvati Špela. Zato, da bo ponovno lahko oživila svojo strast do grajenja lastnega biznisa, Suzana potrebuje pozitivne izkušnje, ob majhnem otroku pa tudi veliko igrivosti in dopuščanja, da se stvari dogodijo spontano.

Čeprav morda v tem trenutku še ne bo začela aktivno graditi posla, pa so njene trenutne izkušnje v kombinaciji z njenim specializiranim znanjem zares dragocene in tako je prav, da jih na nek način dokumentira. Zagotovo ji bodo tako zapisani spomini nekoč v preteklosti še močno koristili, ob neobremenjen snemanju svoje dobre prakse pa bo Suzana dobila tudi zabavno izkušnjo beleženja njenega znanja, trenirala bo svojo sposobnost iskanja tržnih priložnosti in se igrala z možnostmi implementiranja svoje strasti v dodatni zaslužek.

Ker ima Suzana močno zavedanje in lahko hitro prepozna svoje izgovore, sva jo coachinji pozvali, naj jih v prihodnosti posluša še bolj pozorno. Ko jih zazna, naj se sooči z njimi, če opazi, da sama ne pride daleč naprej, pa naj vsekakor zaprosi za pomoč. Coachi smo tukaj prav za take namene. Nespametno je vztrajati na mrtvi točki, ko pa vemo, da imamo možnost, in čutimo, da si nekaj močno želimo, pa nas nazaj potiskata le naša nerazjasnjena podzavest in zaskočena energija. Tako, kot bo morda Suzana poiskala pomoč zase, bodo kmalu druge ženske pomoč poiskale pri njej …